Beneficiile coloratului
  • 2021-02-25
  • 397 vizualizari

Acestea sunt șase beneficii ale activităților ce implică coloratul:

1. Dezvoltarea funcțiilor motorii fine: Coloratul ajută copii să își dezvolte o priză a degetelor bună. Acesta oferă copiilor o oportunitate să exerseze ținerea corectă a unui creion în mână și ajută în dezvoltarea mușchilor responsabili cu mișcările fine din mâini, degete și încheietură.

2. Concentrarea: Durata de concentrare a copiilor se dezvoltă și se îmbunătățește cu timpul. Coloratul necesită o bună concentrare pe o singură sarcină, lucru ce ajută copilul să își dezvolte nivelurile de concentrare per total.

3. Recunoașterea culorilor: Activitățile ce implică coloratul încurajează conștientizarea culorilor. Folosirea diferitelor culori oferă copiilor oportunitatea să exploreze diverse combinații și le permite să vadă cum acestea schimbă aspectul desenului. De asemenea este o metodă excelentă de a descoperi culori mai puțin cunoscute.

4. Coordonarea mână-ochi: Coloratul ajută la dezvoltarea coordonării mână-ochi, deoarece copilul învață să coloreze în interiorul unei zone specifice. A privi, a face și a coordona ambele acțiuni sunt aspecte ce se dezvoltă când copilul colorează fără a depăși liniile.

5. Mândrie și realizare: Trebuie să oferim copiilor orice oportunitate de a obține încredere în sine. Dacă pot crea ceva cu aspect plăcut, acest fapt va ajuta la dezvoltarea lor personală într-un mod pozitiv.

6. Creativitate: Coloratul stimulează gândirea creativă. Copiii își pot dezvolta un stil propriu și se pot bucura în timp de crează o lume imaginară. Copiii învață să planifice prin alegerea culorilor pe care le vor folosi în desen și a ordinii în care vor desena elementele acestuia.  Pe măsură ce încrederea lor crește, cresc și șansele să își asume riscuri și să experimenteze cu diverse culori, modele și diferite efecte.

Coloratul  are un rol important în dezvoltarea unui copil și poate fi încoroporat cu ușurință în programul zilnic al acestuia.