Importanta lucrului manual in dezvoltarea copilului

  • 2021-04-13
  • 527 vizualizari

Una dintre cele mai reușite metode prin care le puteți dezvolta creativitatea, dexteritatea și, categoric, inteligența, este lucrul manual
Lucrul manual dezvolta imaginatia copiilor și formează caracterul creativ. Multe teorii referitoare la dezvoltarea personalității celor mici releva faptul că acestia sunt "creatori" înnăscuți, cu o naturală tendință către fantezie, experimentare și explorare a mediului psihic și conceptual.
 
Dacă nu sunteți convinși, vă invităm să descoperiți care sunt beneficiile lucrului manual și ce abilități își pot dezvolta copiii decupând, lipind, pictând sau modelând.
 
- dezvoltarea imaginației
Activitățile de lucru manual le dezvoltă copiilor potențialul creativ și îi stimulează să experimenteze fără a le fi teamă de greșeli. Ele creează contextul ideal pentru a-i lăsă pe micuți să găseasca soluții, încercând mai multe opțiuni. Faptul că își pot alege singuri culorile și formele pe care să le folosească, așa cum își imaginează ei, fără a urmări corespondentul lor din realitate, este un pas important în a-i asigura că pot gândi fără restricții și a-i încuraja să fie independenți.
 
- îmbunătățirea abilităților motorii
Folosirea pensulelor și a creioanelor, a plastilinei, a lutului și a foarfecelor contribuie la îmbunătățirea abilităților motorii fine. Copiii conștientizează ce efecte au diferite mișcări ale degetelor, în funcție de poziția lor și de presiunea pe care o aplică.
 
- sporirea contactului social
Participând la activități de lucru manual, cei mici își dezvoltă și abilitățile de interacțiune socială. Fie că este vorba de părinți, de un instructor sau de alți copii, juniorii învață să poarte o conversație, să facă schimb de materiale și de păreri.
 
- exersarea cunoștințelor
Deși la prima vedere, unii părinți cred că științele exacte și creativitatea nu au nicio legătură, lucrul manual dovedește contrariul! Culori, materiale și texturi dintre cele mai variate – ele îi ajută pe copii să înțeleagă concepte abstracte. De exemplu, dacă lucrează la confecționarea unei pinate, cei mici vor numără, vor înțelege noțiuni de geometrie, facând legătura dintre planul desenat pe hârtie și pinata tridimensională, se vor întreba cât de mult lipici este nevoie să țină materialele la un loc, cât de gros trebuie să fie învelișul ca să nu se spargă ușor și așa mai departe. Fără a-și da seama, juniorii vor începe să gândească critic.