Invatarea emotiilor
  • 2021-07-13
  • 217 vizualizari

Comunicarea despre sentimentele noastre și înțelegerea emoțiilor altor persoane poate fi o provocare pentru mulți dintre noi, dar provocarea este și mai mare atunci când vine vorba de copiii cu tulburare de spectru autist (TSA). Interacțiunea socială cu oamenii poate fi extrem de copleșitoare pentru copiii cu autism, deoarece aceștia întâmpină dificultăți în recunoașterea expresiilor faciale, limbajul corpului și tonalitatea vocii.
 
Copiii cu TSA pot învăța să fie emoțional mai interactivi și mai receptivi, iar abilitățile lor în domeniul dezvoltării emoționale pot fi îmbunătățite. Pentru a ajuta copiii cu autism să învețe cum să recunoască emoțiile în ceilalți, este util să fie integrat într-un context mai puțin copleșitor decât o situație socială din viața reală. Practicarea abilităților sociale, cum ar fi identificarea expresiilor faciale într-un context cu mai puțină presiune, permite copiilor să își construiască cunoștințele și încrederea pentru a pune aceste abilități în practică în viața de zi cu zi.
 
Există diverse metode și instrumente pentru a îmbunătăți cunoașterea copiilor autiști despre expresiile feței. O modalitate simplă și foarte utilă de a practica emoțiile cartonasele cu expresiile faciale. De exemplu, putem cere copiilor să potrivească expresiile faciale cu numele sau descrierea emoțiilor. Astfel de jocuri oferă, de asemenea, o bună oportunitate de a discuta despre motivul din spatele diferitelor expresii de emoție.
 
La început, este mai bine să folosiți imagini care au un fundal simplu, care arată doar partea superioară a corpului și fața unei persoane și care arată clar o singură emoție, într-o manieră exagerată, astfel încât copiii să poată începe să învețe cum să recunoasca expresia facială de bază.
În timp ce vă jucați cu copilul, puteți explica semnificația fiecărei expresii și care poate fi un posibil motiv pentru această expresie. De asemenea, puteți să le oferiți indicii despre cum să diferențieze emoțiile.
Când copilul a învățat să recunoască expresiile faciale de bază din fotografiile cu un fundal simplu, putem începe cu imagini mai complexe, cum ar fi imagini ale unor persoane aflate în situații din viața reală și activități zilnice normale. De exemplu, jocul cu imaginea unui copil fericit la o petrecere poate îmbunătăți capacitatea copilului de a recunoaște o emotie specifica. De asemenea, oferă o bună ocazie pentru a explica situația socială care a provocat emoția fericită și a discuta despre posibilele răspunsuri.