Joaca și copiii cu tulburarea de spectru autist

Joaca și copiii cu tulburarea de spectru autist
  • 2021-03-29
  • 373 vizualizari

Jocul îi ajută pe copii să își dezvolte abilitățile motorii grosiere și fine, abilitățile de limbaj și comunicare, abilitățile de gândire și rezolvare a problemelor și abilitățile sociale. Tulburarea din spectrul autist (TSA) poate afecta modul în care se dezvoltă jocul, dar puteți face multe pentru a dezvolta abilitățile de joacă ale copiilor. TSA afectează abilități importante de dezvoltare a jocului, precum copierea unor acțiuni simple, explorarea mediului înconjurător, împărțirea obiectelor și atenția către alte persoane, comunicarea, respectarea rândului. Astfel, copiii cu TSA au o modalitate de joc limitată, tinzând să se joace doar cu câteva jucării sau să se joace într-un mod repetitiv. 

Dar, cel mic poate învața și dezvolta abilitățile necesare jocului, iar tu poți ajuta prin introducerea graduală a unor activități și jucării noi în rutina copilului. 
Copiii trec prin 6 tipologii principale de joc, care se dezvoltă în fiecare etapă. Copiii cu autism ar putea avea nevoie de puțin mai mult ajutor să parcurgă fiecare etapă. 
 
Jocul de explorare - În această etapă copilul explorează obiectele și jucăriile în loc să se joace cu ele. Copilul învață despre diferitele forme, culori, mărimi și texturi. Poti ajuta copilul cu TSA prin modelarea acestui tip de joc, astfel încât să experimenteze cât mai mult mediul din jurul său. 
 
Jocul cauza-efect - În această etapă copilul copilul realizează o anumită acțiune cu jucăriile pentru a produce rezultatul dorit (apasă pe butoane pentru a auzi muzica). Lăudând copilul când acționează corect, îl vei încuraja să continue să o facă. De asemenea, copilul va capăta curaj să interacționeze cu alte jucării prin modalitatea de cauză-efect. Aceasta este, de asemenea, o bună oportunitate de a-l învăța pe copilul cum să vă ceară ajutor și să vă jucați pe rând. De exemplu, puteți exersa respectarea rândului prin astfel de joc. 
 
Jocul funcțional - În această etapă copilul învață cum să se joace și să folosească jucăriile în modul în care au fost concepute (împinge o mașinuță, duce un telefon de jucarie la ureche, aruncă mingea).
Dacă acest pas este o provocare pentru copilul dumneavoastră, următoarele idei vă pot ajuta: 
-Așezați-vă în fața copilului, astfel încât copilul să vă poată privi, să comunice cu dvs. și să vadă ce faceți. Acest lucru facilitează, de asemenea, angajarea copilului în joc. 
-Oferiți două sau trei jucării de care copilul dumneavoastră se bucură. Acest lucru oferă copilului posibilitatea de a alege și nu devine copleșit.
-Alăturați-vă copilul, mai degrabă decât să încercați să ghidați jocul. Puteți începe prin a copia ceea ce face copilul, apoi să adăugați la activitate. De exemplu, dacă copilul învârte roțile unei mașini, le-ai putea roti și tu. Apoi pune mașina pe podea și astfel îi arătați cu funcționează și ce sunete scoate. 
-Recompensează copilul. Folosiți laude și feedback pozitiv, de tipul „Ai construit un turn mare. Bună treabă!" Ați putea adăuga și alte recompense, in functie de preferintele celui mic.
-Arată copilului videoclipuri scurte cu oameni care se joacă. Acest lucru poate oferi copilului idei despre ce ar trebui să facă cu acele jucării. 
 
Jocul de construcții - Acesta este momentul în care copiii construiesc sau fac lucruri. Această etapă implică atingerea unui scop sau crearea unui produs - de exemplu, completarea unui puzzle, realizarea unui turn din cuburi sau desenarea unei imagini. Unii copii cu TSA ar putea avea întârzieri în acest tip de joc, în timp ce alții vor progresa la fel ca și copiii neurotipici. Uneori, copiii cu TSA excelează la o abilitate cum ar fi completarea puzzle-urilor, construirea de Lego sau la desen. Puteți încuraja jocul de constructii arătându-i copilului ce trebuie să facă. De exemplu, puteți încerca să construiți un turn din cuburi sau lego pentru a-i arăta copilului cum să o facă sau puteți folosi imagini sau fotografii care arată pașii pe care trebuie să-i urmeze pentru a construi un turn. 
 
Jocul fizic - Acest tip de joc oferă tuturor copiilor experiența de a interacționa cu alte persoane și obiecte, și presupune dezvoltarea abilităților motorii grosiere. 
 
Jocul de rol - Aceasta etapa este deosebit de importantă pentru dezvoltarea abilităților necesare pentru limbaj, comunicare și socializare. Acest tip de joc este adesea întârziat la copiii cu TSA, dar mulți dintre ei dezvolta pe parcurs abilitățile necesare. Puteți încuraja jocul de rol luând povestea preferată a copilului dvs. și sa il determinati să o interpreteze. Puteți oferi copiilor costume și le puteți sugera modificarea vocilor și gesturilor personajelor. Introducând încet teme noi și schimbând treptat părți ale povestii, puteți ghida copilul către o joacă independentă si creativă.